Thursday, 1 August 2013

APA ITU PENGOKSIDAAN & ANTI-OKSIDA?
Secara semula jadi, badan kita memerlukan proses PENGOKSIDAAN untuk:
- menguraikan makanan
- pernafasan &
- penuaan (menggantikan sel2 mati).
Kita memang tidak boleh lari dari mengalami proses pengoksidaan.

Kesan sampingan dari proses PENGOKSIDAAN adalah penghasilan "RADIKAL BEBAS" (FREE RADICAL). *Radikal bebas adalah atom, molekul yg sangat aktif & tidak stabil.

RADIKAL BEBAS amat merbahaya. Ianya akan merosakkan sel2 yg berhampiran. Kerosakkan yg dibawanya boleh membunuh sel2 lain dan dipercayai akan mempercepatkan pertumbuhan KANSER, penyakit KARDIOVASKULAR & penyakit yang berkaitan dengan PENUAAN (tua sebelum masanya).

Kerana ianya:
- merosakkan membran2 sel & protin.
- mengganggu proses2 yg penting dalam badan.
- membentuk sel2 mutan.

RADIKAL BEBAS juga terbentuk dari banyak faktor. Dari faktor LUARAN & DALAMAN.

Antara faktor LUARAN adalah:
- Dari Pemakanan kita seharian:
* yang tidak seimbang,
* keracunan (buah, sayur)
* bahan pewarna.
* makanan segera dll.
- Bahan2 pencemar yg wujud dalam udara.
- RADIASI.
* termasuk radiasi elektromagnetik yg terhasil dari alat2 elektrik spt Handphone.
- Terdedah kpd sinaran matahari yang berlebihan.
- Merokok & perokok pasif.
- Alkohol & ubat2an.

Antara faktor DALAMAN adalah:
- Keupayaan sistem pertahanan tubuh (anti-body).
- Tekanan perasaan (stress).
- Bersenam terlampau kuat.
- Proses badan yg semulajadi (proses pengoksidaan).

Anti-oksida diperlukan untuk mengawal RADIKAL BEBAS ini.
Secara semula jadi, kita mendapat ANTI-OKSIDA dari buah2an & sayur2an.
Dengan penambahan faktor2 LUARAN & DALAMAN, maka kita perlukan TAMBAHAN ANTI-OKSIDA.

Kebaikan MINRAL COFFEE :-
-Kaya dengan unsur anti-pengoksidaan.
-Kaya dengan bahan mineral dan elemen surih seperti magnesium, besi, kalsium dan kalium.
-Menghilangkan keletihan fizikal dan mental.
-Melegakan tekanan.

Untuk pertanyaan 016-4143614

No comments:

Post a Comment